Zgodovina vasi Koče

Ranch Marina se nahaja v vasici Koče, ki je dobila ime po lesenih kočah in sodi med najstarejša naselja v kočevskoreški dolini. Naselja so Slovenci ustanovili v začetku 14. stoletja, pred prihodom nemških kolonistov. Leta 1880 so v Kočah našteli 129 oseb, večina je bila nemškega porekla. Leta 1941 je Kočevska postala del Kraljevine Italije, zato so se Kočevski Nemci množično odselili, saj so sledili pozivom svojega vodstva. Tako je svoja posestva zapustilo kar 48 ljudi. Večina jih je odšlo v ZDA, nekaj pa se jih je naselilo tudi v avstrijskih in nemških pokrajinah. V vasi so ostale le še štiri slovenske družine. Po drugi svetovni vojni so zaradi vojaških razlogov in spora Jugoslavije s Sovjetsko zvezo sklenili v bližnji Gotenici zgraditi podzemne objekte zaradi česar je območje Kočevske Reke postalo za ljudi zunaj območja zaprto in nedostopno. Vojno opustošenje, načrtno rušenje (predvsem sakralnih objektov) ter izselitev kočevskih Nemcev so imeli za to območje usodne posledice. Na območju, kjer je prej stala polovica vasi na Kočevskem (vseh je bilo 176) sedaj prerašča gozd, od 123 cerkva jih danes najdemo le še 28, od vseh kapelic in znamenj pa je ostala le še desetina. Območje Kočevskega Roga je bilo mesto za poboje nekaj tisočih vrnjenih domobrancev in drugih nasprotnikov NOB.

Širšna javnost je to prečudovito območje začela spoznavati šele leta 1990, po demokratičnih spremembah. Šele pred nekaj leti so novi lastniki obnovili propadajoče hiše. V eni izmed teh hiš je bil rojen pravnik, geograf, politik in avtor prvega slovenskega zemljevida Peter Kozler (1824-1879). Domneva se, da je z A.Globočnikom določil barve slovenske zastave. Za državo je zahteval slovenski del Štajerske in Koroške, kranjsko, goriško in istrsko okrožje z istrskimi otoki. Bil je izjemno pomemben za našo zgodovino, ki se piše še danes. Bil je lastnik pivovarne Union, bil je med ustanovitelji Trboveljske premogokopne družbe, pospeševal je gradnje železnic in še bi lahko naštevali.

.

Bunker Škrilj

V bližini Ranča se nahaja skrivni podzemni bunker iz obdobja hladne vojne! Zgrajen je bil z namenom, da politični eliti tistega časa v primeru atomske vojne zagotovi preživetje pod površjem zemlje. Danes so ti takrat tajni koridorji in prostori odprti za javnost. Več o zgodovini in vodenih ogledih si lahko ogledate na tej povezavi.